Pinky’s en buffalo’s

 

Eiwitten zijn noodzakelijk voor de opbouw van het lichaam bij vogels. Ze zijn nodig voor de (veer)groei, de vorming van de eieren, de spierontwikkeling, de voortplanting.\, de aanmaak van enzymen ect ect. Zonder eiwitten is geen ontwikkeling mogelijk.

Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Een deel van deze aminozuren kan het lichaam niet zelf aanmaken en zullen dus door het voedsel opgenomen dienen te worden. De belangrijkste aminozuren zijn methionine en lysine.

In de beste samengestelde zaadmengsel zullen bovengenoemde essentiële aminozuren niet voldoende aanwezig zijn. Ondanks dat het gehalte aan eiwit nog zo goed kan zijn in samengestelde mengsel , blijft een tekort aan deze essentiële aminozuren een beperkende factor. Een tekort aan deze aminozuren kan al bepalend zijn voor een slechte rui, vertraagde groei, voortplantingsstoornissen en een verminderde weerstand.

Als voeding dient u een goede zaadmengeling voor tropische vogels en eveneens een goed samengesteld ei/krachtvoer beschikbaar te stellen aan uw vogels. Om aan de behoefte van dierlijke eiwitten tegemoet te komen, kan er een insecten paté of universeel voer worden verstrekt naast het eivoer .Immers, dierlijke bronnen zijn rijker aan aminozuren dan plantaardige.

Tijdens de kweekperiode is er een grote behoefte aan dierlijke eiwitten. Vooral als de vogels jongen hebben, is het belangrijk dat ze de beschikking hebben over dierlijke eiwitten. Extra dierlijke eiwitten kunnen, naast het verstrekken van eivoer, verstrekt worden in de vorm van pinkies of buffalos.

Maar wees wel voorzichtig, want overdaad schaadt. Wanneer er teveel dierlijke eiwitten worden gegeven, kunnen de vogels hun jongen in de steek laten en al weer met een volgend legsel gaan beginnen. Ook het mannetje kan te fel worden jegens de pop of de jongen, en deze zelfs uit het nest gooien.

Wat zijn nu eigenlijk Pinky’s

Ook niet onbelangrijk:  Voer ik ze levend of dood aan de vogels?

Vrijwel elke kweker heeft wel eens gehoord van pinky’s. Pinky’s zijn de meest gebruikte diepgevroren insecten van allemaal. Als men de keuze laat aan de vogels, zullen deze vrijwel altijd hun voorkeur geven aan pinky’s. Het is een soort made met een zachte huid en is voor vogels erg lekker. Pinky’s zijn de larven van de grote groene vleesvlieg, de vlieg die men wel eens ziet zitten op een dood dier wat in de berm ligt. Deze vliegen hebben vaak een blauwgroene glimmende kleur. De larve leeft van dode en levende dieren en is in de veehouderij berucht. De vlieg legt de larven op warme en vochtige plaatsen is in de schaaphouderij een ware kwelgeest. Ze voeden zich met dood vlees, maar ook met nog levend vlees. Doordat de vlieg zijn eitjes legt in de wol van een schaap. Binnen enkele uren! tot dagen komen er uit de gelegde eitjes larven die zich voeden met het vlees van een schaap. Ze hechten zich met mondhaakjes in het vlees en voeden zich ermee.

Om deze reden is het dan ook af te raden om pinky’s levend te verstrekken aan vogels. Indien de larve namelijk niet goed stuk is gemaakt in de bek van de vogel, kunnen deze onherstelbare schade aanrichten in de krop van de vogel. ( krop perforatie).

Van alle insecten heeft de pinky het hoogste eiwitgehalte, en is hierdoor populair als dierlijk voedsel. De pinky’s uit de kwekerijen worden gekweekt op vers slachtafval. De pinky’s die wij verstrekken moeten perfect zuiver zijn. Dat houdt in dat het voedsel waarop deze larve gekweekt is niet meer aanwezig mag zijn in de larve. In de praktijk stopt een larve met eten om tot de volgende fase in zijn leven over te gaan, namelijk de pop.

Door het koken en schokvriezen van de pinky worden zij ontdaan  van alle bacteriën en worden ze quasi steriel. Ook worden de pinkies door dit proces beter verteerbaar. Het witte poeder wat om de pinkies hangt, is een mengsel van krijt en bloem. Dit zorgt voor een betere bewaring van ingevroren  insecten en voorkomt teveel aan elkaar vriezen.

Pinkies moeten we NOOIT bevroren aan onze vogels verschaffen. Ook het ontdooien in de magnetron is uit den boze, want hierdoor raakt hij zijn eiwitgehalte vrijwel geheel kwijt. Ontdooi de pinkies dus gewoon natuurlijk.  Door pinkies in een klein laagje water aan te bieden blijven ze langer vers. Ook voorkom je het verkleuren wat al na een uur op kan treden. Pinkies, mits in het water aangeboden, blijven de gehele dag vers.

 

Buffalowormen

Buffalowormen zijn de larven van de Buffalo kever, en hebben een hoog eiwitgehalte, en een laag vetgehalte. De buffaloworm smaakt naar noten en vogels zijn er verzot op. De buffaloworm is zachter dan bijvoorbeeld de meelworm en beter verteerbaar. Buffalowormen worden als levend voer gekweekt voor onze vogels, maar zijn ook in diepgevroren toestand te verkrijgen. Ook hier geldt dat ze volledig ontdooit verstrekt moeten worden en niet ontdooit mogen worden in de magnetron.

De buffaloworm is ook levend te verstrekken, maar hier geniet de diepvries variant ook de voorkeur. Mocht je ze levend willen voeren, dan moet je er zorg voor dragen dat ze koel en donker bewaard worden. Koel betekend niet in de koelkast maar op een wat koelere plek in je kweekruimte bijvoorbeeld. Ik bewaar de buffalo’s in een bak en strooi daar vaak wat brinta of ander meel over heen. Mijn ervaring is dat ze dan wat actiever blijven. Bewaar ze niet te lang want ze zullen uitdrogen en zwart verkleuren, waarbij de dierlijke eigenschappen verloren gaan.

 

Gert Jan