Luchtpijpmijt/Vedermijt/Wormen.  Luchtpijpmijt (sternostoma tracheacolum) 

Deze parasiet nestelt zich in het ademhaling-kanaal van de vogel. Het is een kleine mijt van ongeveer 1 millimeter.  De vrouwtjesmijt legt eitjes in de longen van de vogel. Die komen binnen 6 dagen uit. De vogels niezen veel en wrijven vaak langs de stokken met de snavel. Ze hebben het benauwd. De adem van de vogel raspt. (dit is te horen wanneer U de vogel aan Uw oor houdt).

 

Behandelen Luchtpijpmijt (het middel  Ivermectine werkt ook tegen wormen en vedermijt).

Dit kan door 1 druppel Anti Luchtpijpmijt  (Ivermectine 0,12%) op een kale plek in de nek te geven of in de oksel. Na 4 weken dit nog eenmaal herhalen.

Het drinkwater na deze behandeling een half uurtje weghalen tot de Ivermectine in de huid is ingedroogd. De vogels voelen zich na het druppelen vies en willen dan baden. Wanneer het middel in het water komt en de vogels er van drinken kunnen ze daar n.l. aan overlijden.  Het is raadzaam alle vogels te behandelen.  (Vergeet niet, schoon water terug te plaatsen!)

Een minder stressvolle behandeling voor de vogels (en voor de kweker), is de behandeling met Oramec, een product op basis van Ivermectine, wat in het drinkwater kan worden verstrekt.

Gebruik; 5 ml in 1 liter drinkwater, gedurende 3 dagen. Dagelijks verversen.

Bij wormen na 10 dagen  1x herhalen.

 

Dit is het advies van Hedwig van der Horst, gespecialiseerde Vogeldierenarts;
Preventief behandelen heeft niet zoveel zin omdat na 2 maanden het middel al lang is uitgewerkt.

(De vogels standaard om de 2 maanden behandelen raad ik af!)

Als de vogels daar regelmatig last van hebben, kan je dit middel gebruiken vlak voor het broedseizoen, om ervoor te zorgen dat de mijten de jongen niet leegzuigen. Maak na de behandeling het verblijf , de stokken, de broedblokken en de voer/drinkbakken goed schoon.

 

Anti-luchtpijpmijt of Ivermectine is niet te verdunnen zodat het in water oplost.

Daarom adviseer ik meestal Oramec omdat dat wel door het drinkwater kan.

Schema;                                                                                                                           

14 dagen voor de kweek 3 dagen in het drinkwater en na 10 dagen (dus net voor de kweek) nogmaals 3 dagen.

Oramec gebruik; 5 ml in 1 liter drinkwater. Dagelijks verversen 3 dagen.
Bij wormen na 10 dagen 1x herhalen.

In de kooi en onder het nest silicaten gebruiken zoals Birdy finect.

                                                                                                                                                          

Luchtpijpworm of Gaapworm (Syngamus trachea)

Komt meer voor bij wilde vogels en wordt overgebracht door regenwormen.

De gaapworm is een rondworm (nematode) uit de orde van de Strongylida. Deze rondworm leeft als parasiet in de luchtpijp van bepaalde vogelsoorten. Aanwezigheid van de wormen veroorzaakt een gedeeltelijke verstopping van de luchtpijp met benauwdheid tot gevolg. Vooral kippen en  fazanten zijn gevoelig voor deze wormen,  Het schoon en droog houden van de leefomgeving is van groot belang in de preventie.  Bij lichte infectie verdwijnen de wormen na verloop van tijd. Infectie zien we vooral bij jonge dieren. Volwassen dieren bouwen weerstand op.  Voor hobby-matig gehouden dieren waarvan de eieren niet worden geconsumeerd staan meer opties open; ivermectine, febantel, fenbendazole. De ivermectine is ook werkzaam tegen enkele eventueel aanwezig ectoparasieten.

Veel ademhalingsproblemen komen echter door vitamine A gebrek.     

Vogelartsen geven daar al lange tijd geen vitamine A meer voor omdat bij overdosering (wat snel gebeurt) de lever beschadigd kan worden.  Caroteen wordt door de vogel zelf omgezet in vitamine A maar altijd in de juiste hoeveelheid. Dus nooit teveel. Caroteen is dus veilig. Het wordt meestal gegeven in de vorm van rode ongeraffineerde palmolie.

Zie ook:   https://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/beta-caroteen/

Vitamine A gebrek zie je voornamelijk bij oudere vogels (ouder dan 5 jaar) en grotere vogels. Bij de kleine zangers komt het veel minder voor (uitgezonderd Goudvinken, daar zie je dit probleem dan weer wel).

 

Vedermijt; (Menacanthus stramineus)

Vedermijt beschadigt de bevedering van vogels.

De vedermijt is vooral ’s nachts actief. Het beestje veroorzaakt jeuk, irritatie en stress bij de vogels. Het gevolg is, dat een vogel hierdoor zijn veren gaat uittrekken. Hierdoor kruipt de vedermijt in de veerschacht, waardoor ook de nieuwe veren beschadigd raken.

Zodra de nieuwe veren zich ontvouwen, zie je dat ze beschadigd zijn.

Ze zijn ‘aangevreten’ door de vedermijt. Door deze beschadiging kan de veer niet meer gladgestreken worden. Ook kan de vogel, door het uittrekken van veren, last krijgen van ontstoken veerzakjes.

Waar vedermijt het beste aan te herkennen is, zijn de veren van de vogel.

Trekt de vogel zelf zijn veren uit of zie je dat er ‘gaten’ inzitten, dan kan het dier besmet zijn met vedermijt.

Houd ook de veerzakjes van de vogel in de gaten.

Let op: een lichte besmetting met vedermijt hoeft geen symptomen te geven.

 

Voorkomen:

Natuurlijk  blijft het belangrijker om preventieve maatregelen te nemen  om juist te  voorkomen dat vogels besmet kunnen worden.  

Denk eraan, bij de aanschaf van nieuwe vogels deze eerst een tijdje in quarantaine te houden. Het is zeker aan te bevelen, van deze vogels  een mest-monster na te laten kijken, voordat ze in de volière bij de andere vogels worden geplaatst.

Daarnaast moet hygiëne hoog in het vaandel geschreven staan!

Zoals het regelmatig de vogel-verblijven schoon maken, inclusief de zitstokken.

Verstrek elke dag schoon drinkwater en voer in schone bakken.

Let er ook op, dat je de ontlasting van de vogels niet onder schoeisel van de ene naar de andere kooi brengt,  etc.

 

Luchtpijpmijt/Vedermijt en Wormen kunt U voorkomen door 2 x per week een uitgeperst teentje knoflook door het drink- en badwater te doen.

Veel ademhalingsproblemen kunnen echter ook door vitamine A gebrek ontstaan.                                                                  Voor vogels is vitamine A een belangrijke vitamine. Het wordt ook wel de anti-infectie vitamine genoemd.                                                  Dit komt doordat de vitamine zorgt voor gezonde luchtwegen, slijmvliezen en een goed functionerend maagdarmkanaal.                            Vogelartsen schrijven al een tijd geen vitamine A meer voor, omdat bij overdosering (wat snel gebeurt) de lever beschadigd kan worden.

Caroteen (wordt door de vogel zelf omgezet in vitamine A maar altijd in de juiste hoeveelheid. Dus nooit teveel. Caroteen is dus veilig.      Het wordt meestal gegeven in de vorm van rode ongeraffineerde palmolie.