Camera's bij uw vogels
Natuurlijk willen we als vogelliefhebber het liefst de hele dag voor onze voliere zitten kijken, of in onze kweekruimten vertoeven. Helaas is dat niet mogelijk.
Vele liefhebbers hebben daarom een camera in hun verblijf opgehangen om zodoende toch zo nu en dan eens een blik te kunnen werpen op de vogels, zelfs al zijn ze vele kilometers elders.
Maar ook als er vreemde dingen gebeuren wil je graag weten wat er zich afspeelt bij je vogels, als je er niet bent.
Een camerasysteem of losse camera is nu in principe voor iedereen weggelegd en betaalbaar. Voor een paar tientjes zijn er al mogelijkheden. Ik zal proberen een beeld te scheppen van de mogelijkheden en de opties die er zijn. Ik ben me ervan bewust dat er talloze mogelijkheden meer zijn dan dat er in dit artikel genoemd worden.
Grofweg kunnen we onderscheid maken tussen twee soorten camera's : De wifi camera en de camera's die door middel van een kabel verbonden worden.
De Wifi camera
Een wifi camera is draadloos aan te sluiten. In vrijwel alle gevallen kun je de beelden op je smartphone bekijken, middels een speciale app. De voeding voor dit soort camera's gaat via netspanning met een adapter of door middel van batterijen. Hou er dus rekening dat er een stroomvoorziening aanwezig is in de buurt, indien u gebruik wilt maken van netstroom. De meeste camera's die voor binnen en buiten geschikt zijn, zijn waterdicht en beschikken veelal ook over een nachtmodus, waardoor je in het donker ook ziet wat er gebeurd. De meeste van dit soort camera's heeft een functie dat hij een signaal naar je mobiele telefoon geeft als er beweging wordt gedetecteerd. Dze functie kun je uiteraard uitschakelen, wat wel zo handig is in een voliere of kweekruimte. Beelden zijn vaak wel op te slaan, maar aangezien dat "in de cloud" gebeurd, is er meestal een betaald abonnement voor nodig. Wilt u een dergelijke camera aanschaffen om alleen zo nu en dan eens te kijken , dan is een opslag overbodig. Wel hebben de meeste modeelen de mogelijkheid om een SD kaartje te plaatsen.
Het grote voordeel van een Wifi camera is dat u geen kabels hoeft te trekken. maar gelijk schuilt hier ook het gevaar in. Fabrikanten willen nog wel eens wat scheutig zijn met positieve specificaties zoals de afstand tussen uw router en de camera. Omgevingsfactoren spelen echter een grote rol bij het correct werken en het verbinding maken met de camera. Zo kan bijvoorbeeld het metalen gaas al een stoorzender zijn en de opgegeven afstand tussen de camera en uw router flink beinvloeden. Wanneer u een dergelijke camera in een kweekruimte wilt plaatsen, zal het doorgaans allemaal wel lukken, zeker als men gebruik kan maken van zogenaamde wifi repeaters. Overigens kunnen vrijwel alle wifi camera's aangesloten door middel van een lan kabel, wat in ieder geval verbinding garandeert.
Dit soort camera's zijn al verkrijgbaar voor een tientje of drie. Het beeld is over het algemeen bij de meeste camera's prima, en in kleur ( in de dagmodus). Over het algemeen kunnen we stellen dat een wifi camera een "hebbedingetje" is wat leuk is om erbin te hebben, een eens naar je vogels te kunnen kijken zonder zelf fysiek aanwezig te zijn in de kweekruimte/voliere. Als u meerdere wificamera's wilt hebben , zijn deze veelal op dezelfde app op uw telefoon te zien. De meeste modellen kun u via uw mobiele telefoon ook nog draaien.
+ Goedkoop - Beperkte bereikbaarheid -
+ Makkelijk te plaatsen - Afhankelijk van een goed wifi signaal
+ Goede beeldkwaliteit - Beperkte opname mogelijkheden
+ Nachtzichtfunctie - Opslag data in de cloud ( betaald)