Bosuil (Strigidae)

Categorie

Uilen

Familie

Uilen

Grootte

37-43 cm

Spanwijdte

83-95 cm

Biotoop

Stedelijk gebied, loof en naaldbossen

Aantal broedparen

5000

Populatie

Licht afnemend

Verspreidingsgebied

De bosuil heeft een bruin verenkleed met witte vlekken en strepen. Met name een rij witte vlekken op de schouder is opvallend. De bosuil is een gedrongen uil met een grote ronde kop die goed van andere uilen te onderscheiden is door de donkere ogen. Het voedsel bestaat voornamelijk uit muizen, maar ook andere kleine zoogdieren en vogels worden gegeten. De bosuil jaagt vrijwel alleen in de schemering en 's nachts, overdag houdt de vogel zich schuil in de top van een boom. De zang klinkt als hoe, hoehoehoe en is goed te herkennen.

De bosuil is de meest voorkomende uilensoort in Europa. Hij bewoont allerlei landschappen, variërend van loof- en naaldbos tot stadsparken en groene woonwijken, waar hij door zijn nachtelijke leefwijze niet altijd opgemerkt wordt. De bosuil broedt overwegend in boomholtes en begint al vroeg in het jaar (februari of maart) met nestelen. Het bekendst is de bosuil misschien nog wel van de spookachtige roep van de mannetjes - graag gebruikt in griezelfilms - die dan wordt beantwoord door het vrouwtje.

Het nest wordt oorspronkelijk alleen in loofbossen gebouwd, maar tegenwoordig broedt de vogel ook in parken en tuinen midden in de stad. In de broedperiode reageert de bosuil vaak erg agressief op iedere verstoring van het nest.