Wilde dwergmispel
Deze eerder kleine struik (50-200 cm) herken je aan de glanzend groene, eivormige bladeren. Vanaf april verschijnen er witte bloemetjes aan de wilde dwergmispel. Rond augustus zijn de kleine rode bessen rijp. Tot eind september vormen ze een populair en vitaminerijk hapje voor veel vogels.
Wilde lijsterbes
De wilde lijsterbes is een grote struik (of boom) die tot 9 meter hoog kan groeien. Deze soort dankt z’n naam aan de lijster die, samen met veel andere vogels, dol is op de roodoranje bessen die van augustus tot september aan de takken hangen. Maar de wilde lijsterbes is meer dan alleen een voedselbron. De dichte takkenstructuur vormt ook de perfecte broedplaats voor vogels. In mei en juni krijgt de struik bovendien prachtige witte bloesems die veel insecten aantrekken. Alles bij elkaar is de wilde lijsterbes dus een grote meerwaarde.
Vuurdoorn
Doe jezelf en de vogels in je voliere een plezier met een sierlijke vuurdoorn. Deze groenblijvende klimplant toont zich van zijn mooiste kant in het najaar. Met knalgele tot vuurrode bessen trekt deze struik alle vogels uit de omgeving aan zoals merels, huismussen, etc. Van mei tot juni hult de struik zich in witte bloemetjes. De doornen maken de struik ontoegankelijk voor katten en andere predatoren waardoor vuurdoorn ‘s zomers ook een prima broedplaats is voor vogels.
Eenstijlige meidoorn
De eenstijlige meidoorn is een veelvoorkomende, grote struik (of boom) uit de rozenfamilie. De struik kan tot 8 meter hoog groeien en heeft kleine doornen. In mei staat de meidoorn in volle glorie te schitteren met geurende witte bloesems die veel insecten aantrekken. In juli verschijnen de eerste rode bessen die tot en met december zichtbaar blijven. Meidoorn is een struik met een dichte takkenstructuur en doornen waardoor hij veel gebruikt wordt om tuinen, weiden en graslanden op natuurlijke wijze te omheinen.
Liguster
Liguster heeft alles wat een mooie haagplant moet hebben: makkelijk snoeibaar, een dichte takkenstructuur en wintergroen. Daardoor is deze struik ook meteen een ideale nestplaats is voor tuinvogels. Enkel tijdens zeer strenge winters kan deze struik blad verliezen. In juni en juli bloeit de liguster met witte bloempjes die erg in trek zijn bij insecten. Vanaf oktober is de struik gevuld met donkere, zwarte bessen. Een feestmaal voor vogels, maar opgelet: de bessen zijn giftig voor mensen.
Rode kornoelje
De populariteit van deze plant is niet gestolen. Rode kornoelje is een sierlijke struik van ongeveer 3 meter hoog. De vuurrode takken staan in de winter garant voor een prachtig uitzicht. In juni bloeit rode kornoelje met witte bloemen en vanaf augustus rijpen de zwarte bessen. Geniet van het zicht voor de vogels ermee weg zijn.
Europees krentenboompje
Een vogelvriendelijke bessenstruik waar je zelf ook iets aan te eten hebt? Investeer in een Europees krentenboompje. Deze hoge struik (max. 5 meter) bloeit in april en mei met geurende, witte bloemen. Een trekpleister voor kleine insecten, en dat hebben mussen ook snel door. Na de bloei vormen de krenten zich. De groene bessen - als ze nog niet massaal zijn weggeplukt door mezen of spreeuwen - worden laterrood tot blauwzwart en smaken lekker zoet.
De naam van de boom verwijst ook naar de bessen die vroeger in plaats van krenten gedroogd werden om in taart en gebak te verwerken. Tot slot geeft het krentenboompje je nog een laatste moment van plezier: in het vroege najaar kleuren de bladeren goudgeel tot koperrood voor ze op de grond vallen. Kortom, een boom waar je dubbel en dik plezier aan hebt!
Gewone vlier
Over de bloesems van de gewone vlier hoeven we je niets meer te vertellen. Deze grote struik (of boom) kan tot 7 meter hoog groeien. In het najaar hangen er echter geen witte bloemschermen, maar wel trosjes met donkerrode bessen aan deze struik. Je kan er zelf heerlijke siroop van maken, maar haast je want veel vogels waaronder de zwartkop liggen op de loer. Wist je trouwens dat vogels de zaden van de vlier helpen verspreiden? Daardoor duiken er her en der regelmatig solitaire vlierstruiken op.
Kardinaalsmuts
Minder gekend, maar daarom zeker niet minder mooi. Deze multifunctionele plant is in al haar gedaantes een opvallende verschijning. Liggend, klimmend of kruipend groeit kardinaalsmuts uit tot een plant met groene, ovale blaadjes die het in de winter vasthoudt. In juni en augustus staat de kardinaalsmuts in bloei met geel-groene bloempjes. Daarna wordt de struik alleen maar mooier. De roze vruchten met opvallende oranje zaden springen open en zijn tot oktober zichtbaar. De bessen zijn dus niet alleen een lust voor vogels, maar ook voor het oog.