Arjan Dwarshuis is Nederlands bekendste vogelaar. Zijn aanstekelijke en gefascineerde manier van vertellen heeft vele mensen ertoe bewogen om ook, gewapend met een verrekijker de natuur in te trekken. In 2016 heeft hij het wereldrecord verschillende vogels kijken verbroken. In een jaar tijd heeft Arjan Dwarshuis maar liefst 6852 verschillende vogels gespot. Op 1 januari 2016 begon hij zijn poging om in 1 jaar tijd zoveel mogelijk vogels te spotten, en het oude record van Noah Strycker van 6042 waarnemingen dat pas gevestigd was in 2015 te verbreken. Hiervoor reisde hij door 40 landen en op 10 november 2016 had hij het record verbroken door in totaal 6132 soorten vogels te spotten. In de ruim anderhalve maand daarna had hij nog de gelegenheid om dat record aan te scherpen, wat ook gebeurde. Het record werd flink scherp gesteld met 6852 verschillende soorten vogels.
Deze record poging is niet zonder doel opgestart. Dwarshuis wilde met deze recordpoging aandacht vragen voor het uitsterven van verschillende soorten. Met deze geslaagde recordpoging is hij daar zeker in geslaagd. Echter , om deze recordpoging tot een goed einde te brengen, heeft hij wel 40 landen aan moeten doen. Dat “vloekt” toch wel een beetje met zijn opvatting dat veel vogelsoorten het moeilijk hebben de stikstofuitstoot in de wereld. Zelf zegt hij hierover dat hij tijdens zijn reis in 2016 zich soms best schuldig voelde over de ecologische voetafdruk die hij achterliet. Maar uiteindelijk vind hij deze reis en ontdekkingstocht het wel waard geweest. De ervaringen en de aandacht die deze recordpoging hebben opgeleverd waren zeker de moeite waard. Was deze reis dan alleen maar een jaar vol prachtige verassingen? Zeker niet. Hij noemt als voorbeeld zijn verblijf in de Fillipijnen. Hij ging daar vogels kijken in het laatste stuk laaglandregenwoud genaamd PICOP op het eiland Mindanao. Terwijl ik daar allerlei schitterende vogels zag, ratelden de kettingzagen onafgebroken links en rechts om me heen. Het bos werd gekapt waar ik bij stond. Ik liep daar continu met een brok in mijn keel tussen de smeulende boomresten. Dan zag ik weer een kansloze neushoornvogel wegvliegen. De wetenschap dat dit prachtige bos er in recordtempo aan ging, maakte me geestelijk echt down.”
Arjan, inmiddels 35 jaar, is al vroeg begonnen met vogels spotten. Opgegroeid in den Haag, heeft hij menig uurtje doorgebracht in Scheveningen. Je kunt bijna zeggen dat vanaf het moment dat hij kon lopen , hij gefascineerd was door de natuur. Iets waarvan hij overtuigd is, is dat elk kind vanaf het begin van zijn leven fascinatie heeft voor de natuur. Bij hem ontwikkelde zich dat op een dusdanige manier dat hij deze fascinatie nooit is kwijtgeraakt. Na schooltijd repte hij zich naar Scheveningen, met onder zijn jas een verrekijker, om vogels te spotten. Waar zijn school en klasgenootjes zich vermaakte met allerlei andere bezigheden, toog Arjan naar de badplaats omdat hij daar een community van vogelaars had ontdekt die vanaf een telpost de zeetrek van vogels telden. In die tijd was een dergelijke community een groep mannen van oudere leeftijd , maar die vonden het uitermate interessant dat een 11 jarig jongetje zo gefascineerd was van vogels. En zoals iedere vogelaar het heeft, is het bij Arjan niet anders: zijn eerste vogel die hij spotte : de goudvink.
Ondanks de geweldige ervaringen in talloze landen, gaat de voorkeur van Arjan uit naar vogels in Nederland. Hij kent vrijwel elke plek in Nederland waar mooie vogels te zien zijn. Zeer regelmatig is hij met een groep mensen te vinden in bijvoorbeeld de Oostvaardersplassen, waar hij als gids op zoek gaat naar vogels.
Wie nu denkt dat vogels zijn enige fascinatie zijn komt bedrogen uit. Een tweede soort dieren heeft ook zijn aandacht, namelijk grote katachtigen. Maar of hij ooit een poging gaat wagen om de meeste grote katachtigen in een jaar te spotten durf ik sterk te betwijfelen. Daarvoor zit de liefde voor vogels naar mijn mening te diep
Op 13 juni 2022 ben ik bij de boekpresentatie geweest van zijn laatste nieuwe boek genaamd Zomergasten, doortrekkers en overwinteraars. Een geweldig boek wat iedere vogelliefhebber zou moeten hebben. En ik kan U uit eigen ervaring vertellen dat een lezing van Arjan Dwarshuis zeer de moeite waard is. Een gesigneerd exemplaar van dit boek zal binnenkort beschikbaar zijn voor onze leden.
Wellicht dat we in de toekomst eens een lezing kunnen organiseren bij onze vogelvereniging. Ik weet zeker: Iedereen zal geboeid vanaf de eerste minuut aandachtig luisteren.
Gert Jan